BRUTNÁK LÉKAŘSKÝ - Borago officinalis L.

28.01.2022

Čeleď: Boraginaceae Juss. - brutnákovité

Brutnák lékařský je jednoletá bylina, která dorůstá výšky až 60 cm. Původem je ze Středozemí, druhotně je rozšířen na sever Evropy. U nás zplaňuje především v teplejších oblastech. Najdeme ho růst na úhorech, u cest, na okraji polí nebo na rumištích. Kvete od května do září.


Historie

V antice byl brutnák pěstován jako zelenina. Jako léčivá rostlina v literatuře poprvé objevil v období vrcholného středověku. Jako první se o jeho léčivé účinky zajímal Constantinus Africanus, benediktýnský mnich z Monte Cassina. Zmínil se o něm ve svém díle v 11. století,  Liber de gradibus.

Brutnák nalezneme také ve spisech Salernské školy - Circa instans, nebo v díle Hildegardy z Bingenu - Physica. Využití brutnáku v této době bylo na vředy, astma nebo na "pohasínání očí".

V klášterní léčitelství je brutnák uváděn jako rostlina hřejivá a vlhká. V 15. století byl navíc doporučován při závratích a mdlobách.


"Jest to bylina velmi obecná, listy má ostré.. Brutnák především dělá dobrou krev. Pro své účinky jest brutnák dobrý pro osoby s nemocným srdcem, takové, které snadno do mdlob padají, a melancholicky, když brutnák jedí s masem. Jednoduchý recept: Borago ve víně naložené a pité činí člověka veselým a srdce posiluje."

Lipská nauka, z knihy Bylinky z klášterní lékarny, J. G. Mayer


"Nálev čerstvých nebo sušených květů (na litr vody špetka květů) dobře působí při kašli a katarhu průdušek; dospělí pijí ho 3 až 4krát denně po malé číšce, děti užívají po 2 hodinách 2 - 3 lžíce. Studený nebo vlažný takový nálev jest dobrým kloktadlem při zánětu mandlí (bolení v krku) nebo dásní; účinné kloktadlo připravuje se také z popelu usušené a spálené natě a medové vody."

Prof. F. Dlouhý, Herbář, (kolem roku 1900)


"Způsob upotřebení: nálev. - 15 g květů na šálek vařící vody, nebo 10 g listů a květů na 1 l vody."

Luďa Špůrková-Vaňková, Léčivé byliny a jejich upotřebení, 1940


Sběr

Předmětem sběru je nať - Herba boraginis. Sbíráme nejlépe v první fázi květu.

Mimo květ je možné sbírat i semeno, ze kterého se nejčastěji vyrábí olej. Lékopisnou surovinou je Boraginis oleum raffinatum.


Obsahové látky

Nať brutnáku obsahuje především slizy (kolem 30 %), třísloviny a saponiny. Dále obsahuje minerální látky - draslík, vápník, mangan, hořčík, železo, organické kyseliny, vitamíny (B6 a C), kyselinu křemičitou, sacharidy, cholin, allantoin, stopy silice a alkaloidů, tanin a asparagin.

Čerstvé listy brutnáku obsahují navíc mnoho vitaminu C.

Olej připravený ze semen brutnáku je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, zejména ℽ-linoleová, olejová, palmitová, stearová, ikosanová a eruková.


Využití

Vnitřně se droga užívá především pro ochranu sliznic - záněty a vředové choroby v trávicím traktu, respirační onemocnění - chřipka, nachlazení. Dále má účinky projímavé a močopudné - záněty močových cest a léčba revma a zmírňuje projevy PMS. Méně známé jsou účinky na nervový systém, uklidňující a posilující, zmírňuje deprese - využívá se jako součást uklidňujících směsí. Doporučuje se také při srdečních chorobách a horečnatých stavech.

Olej ze semen brutnáku je doporučován při cukrovce, léčbě srdečních chorob, vyživuje chrupavky kloubů a napomáhá zdravému vývoji vlasů a nehtů.

Nejčastěji využívanou lékovou formou ze sušené drogy je nálev. Můžeme použít také čerstvou rostlinu, mírně zředěnou s vodou nebo brutnákové medicinální víno, které se připravuje macerací a má chladivý a uklidňující vliv.

Zevně můžeme brutnák  využít jako kloktadlo, koupel rukou a nohou při popáleninách, obklad na bércové vředy, na špatně se hojící rány a při některé kožní afekty.

Listy brutnáku mají příjemnou chuť, proto se dá využít i jako zelenina do salátů. Má chuť připomínající okurce. Spolu s estragonem, listem révy vinné a koprem se brutnákové listy přidávají také do láku na konzervování okurek.


Sangria s listy brutnáku (Bylinková kuchařka, J. B. Hurley)

  • velká hrst listů brutnáku
  • 3 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 4 šálky červeného vína (například Burgundské nebo Cabernet)
  • 2 šálky čisté jablečné šťávy
  • 3 na plátky nakrájené mandarinky
  • květy brutnáku na ozdobu nápoje

Listy brutnáku a rozmarýnu se vloží do sklenice nebo do džbánku se širokým hrdlem. Předtím se mohou paličkou v hmoždíři jemně rozmělnit, aby se z nich uvolnilo více aroma. Rozmělněné listy se zalijí vínem a jablečnou šťávou. Nakonec přidáme nakrájené mandarinky. Sklenici nebo džbán přikryjeme a necháme směs 1 - 2 dny macerovat v lednici (nejdéle vydrží týden). Poté scedíme. Vychlazený nápoj se podává ve vinných skleničkách. Dozdobíme květy brutnáku.


Kontraindikace a vedlejší účinky

Doporučením je neužívat drogu dlouhodobě, možnost kombinování drogy do čajových směsí není omezena.

(V roce 1994 se v odborných kruzích spekulovalo o možné škodlivosti drogy v důsledku obsahu stop hepatotoxických pyrolizidinových alkaloidů.)