DOBROMYSL OBECNÁ - Origanum vulgare L.

15.03.2021

Čeleď: Lamiaceae Martinov. - hluchavkovité

Jedná se o vytrvalou rostlinu, která velmi příjemně voní. Najdeme ji na slunečných pasekách, stráních, ve světlých lesích nebo na skaliskách od nížin do hor. Jihoevropské taxony obsahují více silice a poskytují známé koření Oregáno. Rostlina je věrná svému jménu a při dlouhodobém používání působí jako antidepresivum, proto se jí lidově říká "dobráček", "dobrotinka" nebo "mysl domácí".

Historie

V Antice dobromysl nazývali "dictamnus", což bylo pravděpodobně Origanum dictamnus. Theofrastos jej nazýval "diktamnos krétikos" a mimo něj uvádí ještě rostlinu "pseudodiktamnos", která měla mít slabší účinky (podle Mathioliho by se mělo jednat o planou dobromysl).

Ve středověku se dobromysl řadila mezi mocné rostliny. Podle pověstí, kdo se jí dotknul, tomu se vyhýbali zlý duchové. Hospodáři ji přidávali do jídla sekáčům, aby je neuštkl jedovatý had, aby jim přivodila dobrou náladu a chuť k práci.

Mathioli udává, že je přirozenosti horké a suché na třetím stupni. Podle vzoru Antiky a středověku i Mathioli ji doporučuje v podobě odvaru proti uštknutí jedovatým hadem nebo při bodnutí jedovatých živočichů. Celkově proti jakýmkoliv otravám. Pojídání s fíky je prý dobré při křeči a vodnatelnosti. Doporučuje také na prášek utlučenou drogu smíchat s medem k vyvolání menstruace a pro úpravu zažívání. Usušený květ dobromysli s jitrocelovým semenem smíchaný s vínem je podle něj výborným lékem na úplavici. Dále dobromysl doporučuje proti žloutence, k podpoře laktace nebo při kašli.


"Vyzkoušený lék proti jakémukoli výtoku z břicha (průjmu): Utluč na prášek usušené listí dobromysli, smíchej s vaječným žloutkem, z toho udělej těsto nebo koláček, který pojídej upečený na horké cihle."

Pietro Andrea Gregorio Mattioli, Herbář neboli bylinář


"Dobrá mysl česky, v latině Origanum ... bylina všem známá, složenie živelnieho horkého a suchého ku třetiemu stupni. Z toho takového ohnivého zpuosobu má moc a z moci druhé tyto skutky: rozpúštěti sraženosti, zžierati, změkčovati zmrzlé tvrdosti, přitahovati z hlubokosti a vytenčovati..."

Knieha lékařská, kterážto slove herbář aneb zelinář, Jan Černý, reedice 1981


"... v lékařství se užívá proti kataru, dýchavičnosti, zastavené čmýře a bílému toku.... Někdy thé z dobromysli pijí místo čínského čaje a sládci dávají nať místo chmele do piva."

Kneippův herbář, J. Ježek


František Dlouhý dobromysl popisuje jako bylinu vhodnou při žaludečních, jaterních chorobách a při křečích. Na bolest v krku doporučuje odvar dobromysli s fíky. Vinný odvar z dobromysli, routy a fíků smíšený s medem doporučuje proti kašli a hlístům. Nakuřovat je dle profesora Dlouhého dobré při hučení v uších a nedoslýchavosti.

Sběr

Předmětem sběru je kvetoucí nať - Herba origani nebo Origani herba. Sbírá se po celé léto, nejlépe kolem poledne nebo před polednem.

Obsahové látky

Dobromysl obsahuje silici s tymolem, karvakolem, hořčinu, tanin, třísloviny, těkavý olej, gumopryskyřici a další.

Účinky

Dobromysl obecná je velmi univerzální drogou. Působí protikřečově - hodí se pro doplnění protikřečové hořčíkové terapie, při křečovitých stavech včetně epilepsie. Vhodná je také jako pomocný prostředek při angíně pectoris i při srdeční ischémii. Podává se při suchém a dráždivém kašli.

Tlumí také křečovité bolesti břicha při špatném žaludku a střevních zánětech. Zlepšuje trávení a pozitivně ovlivňuje enzymatickou činnost slinivky. Při akutních infekcích trávícího a dýchacího ústrojí pomáhá antisepticky a antiviroticky, zejména ve formě oleje je nálev vhodnější při bronchiálních katarech. Při delším užívání působí jako antidepresivum.

Koupele se užívá především při alergických onemocněních kůže. Bylinné víno zase působí jako celkové tonikum. Tinktura se užívá vnitřně a zevně, obecné dávkování je 10 kapek 3x denně.

Běžně se dobromysl podává ve formě nálevu. Takto připravená je vhodná i k dlouhodobému užívání. Nejčastěji se užívá jako koření, což je konec konců nejvhodnější užívání vůbec. Je také součástí některých alkoholických nápojů. Při astmatu lze využít víno z dobromysle, snižuje tlak a pocit úzkosti v prsou. Jedna lžička denně sušené dobromysle smíchaná s medem upravuje stolici, menstruaci, mírní kašel a zlepšuje dýchání.

Jako kloktadlo se užívá při zánětech dásní, ústní dutiny a krku. Obklady z odvaru se přikládají na špatně se hojící rány.

Vhodné je podání samostatně i ve směsích. Často je kombinována s puškvorcem, andělikou nebo zeměžlučí. U respiračních chorob je vhodné ji kombinovat s plicníkem, podbělem, fenyklem, jitrocelem nebo lékořicí. Na bolest hlavy je možné využít inhalaci společně s jalovičkami.


Prevence žaludečních, střevních a žlučníkových poruch

  • 50 g natě dobromysli
  • 30 g natě smilu písečného
  • 20 g ožanky kalamandra

Připravíme jako nálev a pijeme v množství 0,5 až 0,75 l denně. Popíjíme po doušcích.


Víno z dobromysle připravíme tak, že do 1 l bílého vína přidáme 60 g čerstvých květů.


Koupele na uklidnění nervů a proti bolesti:

Směs spaříme 5 l vody a necháme luhovat 30 minut pod pokličkou. Výluh přes síto nalejeme do lázně. Celková teplota lázně by neměla přesáhnout 38 °C.

Vedlejší účinky a kontraindikace

Dobromysl nemá žádné vedlejší účinky, ale není vhodné dlouhodobé užívání vyšších dávek kvůli možnosti výskytu hemoglobinu v moči. Jinak dlouhodobé užívání běžných dávek je vhodné při lehčích formách depresí a epilepsie.