Lékové formy 1

08.10.2020

čaj - nálev/zápar, odvar, studený výluh - macerát, bylinářský čaj, spojený čaj, lihový výtažek - tinktura, lihovodný roztok a léčivá vína


U každé rostliny se můžete dočíst, jaké jsou možnosti její přípravy. Aby se u všech článků o léčivých rostlinách neopakoval celý postup přípravy jednotlivých lékových forem, budou shrnuty zde.

Dávkování se však v herbářích různí. I samotní bylináři se neshodují vždy na tom, jaké je to správné dávkování. Není divu - my nikdy, bez laboratorních testů, přesně nevíme, kolik je v droze účinných látek; navíc každý člověk je jiný, jiná bude látky z různých druhů lékových forem vstřebávat a jinak vylučovat odpadní látky. Toto vše je dáno mnoha faktory. Každý herbář může mít své dávkování, které je uvedeno přímo u daného receptu, a pokud tam uvedeno není, může být uvedeno v teoretické části.

Běžně se drogy po usušení (někdy i před sušením) rozřežou na menší kousky. U drog, které mají celistvou zevní stranu, se látky nevyluhují, pokud ji neporušíme. Můžeme sem zařadit kůry, kožovité listy, plody (například šípek) apod.

V čajových směsích se snažíme mýt léčivé rostliny, respektive jejich drogy, zpracované na stejně velké fragmenty. Směs tak lépe zachová svoji homogenitu. Menší frakce propadnou na spodek sklenice a je potřeba takovou směs před použitím promíchávat. Někdy není možné mít ve výsledné směsi drogy stejně velké, například semena fenyklu, anýzu apod. Jednou možností je směs pokaždé před použitím promíchat, směs nasáčkovat, podobně jako se prodávají balené čaje, nebo udělat čaje zvlášť a před pitím je slít (viz spojený čaj).

Čaj

Čaj je primárně nápoj z listů čajovníku, stejně jako káva je nápoj z kávovníku. Přitom způsobem přípravy obou nápojů je odvar nebo zápar.

Nesprávně jsou jako "čaj" pojmenovávány také nápoje z jiných rostlin. Někdy jsou označovány jako "nečaje". Pakliže se v mém článku dočtete, že se připravuje čaj, jedná se o nálev/zápar nebo odvar. Budu tak respektovat herbáře, které toto pojmenování používají zcela běžně.

Nálev/zápar

Nálev neboli influsum připravujeme tak, že předepsané množství drogy nebo směsi lehce navlhčíme studenou vodou a poté přelijeme vroucí vodou. Necháme po předepsanou dobu ustát. Doba se většinou pohybuje od 5 - 25 min. Po odstátí nálev scedíme. Jako nálev připravujeme všechny měkké části bylin, například květy, listy apod., a siličnaté byliny - ty s obsahem těkavých látek.

Odvar

Odvar neboli decoctum připravíme tak, že předepsané množství drogy nebo směsi přelijeme předepsaným množstvím vody a přivedeme k varu. Vaříme po dobu, která je uvedena v receptu, nejčastěji 1 - 10 minut, ale můžeme je vařit i hodinu, a pak necháme minimálně 10 minut odstát a scedíme. Jako odvar nejčastěji připravujeme tvrdé bylinné části, například kořen nebo kůru, není to ale pravidlem.

Studený výluh - macerát

Předepsané množství drogy nebo směsi přelijeme předepsaným množstvím studené vody, nejlépe ale předem předvařené, a necháme macerovat (luhovat). Většinou macerujeme 8 - 10 hodin, doporučuje se přes noc. Poté scedíme. Macerát můžeme lehce přihřát, na max. 30°C. Tuto úpravu používáme nejčastěji u slizovitých drog, jako je sléz, divizna, topolovka nebo lněné semínko, nebo u drog, které obsahují látky, které by se teplem rozložily a ztratily tak svoji účinnost.

Bylinářský čaj

Používá se tam, kde je třeba kombinovat více způsobů přípravy jednotlivých drog. Například po několikahodinové maceraci necháme macerát projít varem na několik sekund a pak jej necháme 10 minut odstát a scedíme do nádoby, ze které budeme nápoj během dne upíjet, například do termosky. Pouze ráno a večer vypijeme celou sklenici před jídlem, přes den podáváme po lžících.

Spojený čaj

Spojený čaj vzniká slitím různě připravených nápojů, například odvaru, nálevu nebo macerátu. Používáme například v případě, že slizovitou drogu macerujeme a nesmíme ji ohřát, aby se nezničily účinné látky, a chceme ji smíchat například s nálevem z natě byliny nebo odvarem z kůry. Respektujeme tak odlišné způsoby přípravy jednotlivých drog.

Lihový výtažek - tinktura

Jeden hmotnostní díl drogy přelijeme 5 hmotnostními díly lihu o koncentraci nejlépe 60 a více %. Necháme vyluhovat 7 - 14 dní při pokojové teplotě a jednou denně protřepeme. Poté přefiltrujeme přes jemný filtr, abychom získali co nejčistší roztok. Obvyklá dávka tinktury je 20 - 25 kapek, někdy až 35 kapek, které jsou užívány 3x denně. Aplikujeme buď na lžičku a zapíjíme, nebo nakapeme do čaje. U výroby tinktury z čerstvé drogy je poměr 1:4 a u toxických rostlin 1:10. O výrobě tinktur existuje i mnoho publikací. Při výrobě je dobré se řídit receptem nebo, v případě častější výroby tinktur, si problematiku detailněji nastudovat. Existují i speciální tinktury, které vznikají jiným postupem, tzv. demacerací.

Lihovodný roztok

Vyrábí se z toho důvodu, že některé účinné látky jsou rozpustné ve vodě a jiné v lihu. Prostým výluhem nebo nálevem bychom tedy nezískali maximum biologicky aktivních látek. Většinou tedy pro vnější použití přidáváme 2 - 3 lžičky tinktury na 250 ml čaje. Obyčejně bereme ty bylinky, které jsou voleny i pro přípravu čaje, ale není to podmínkou. Pro vnitřní použití 1 lžičku tinktury na 250 ml vody. Vhodné pro byliny jako je šalvěj, myrta, lichořeřišnice, heřmánek a další. Často najdou lihovodné roztoky uplatnění i jako kloktadla.

Léčivá vína

Připravují se obdobně jako odvary, nálevy nebo maceráty s tím rozdílem, že čaje se pijí teplé a vína naopak studená. Můžeme je skladovat v lednici. Doba macerace ve víně je v rozmezí 8 dní. (Výběr druhu vína je na vás.) Uzavřená, naplněná láhev s macerátem se může skladovat až 3 měsíce, otevřená láhev se pak musí spotřebovat do 3 týdnů. Výhodou léčivých vím oproti výluhům, je jejich rychlý a razantní účinek, který je zajištěn jejich vynikajícím vstřebáváním. Podávají se běžně 2 - 3x denně po 50 - 100 ml. Minimální doba podávání vín by měla být alespoň 30 dní.