RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ - Hippophae rhamnoides L.

10.10.2021

Čeleď: Elaeagnaceae Juss. - hlošinovité

Jedná se o dvoudomý opadavý keř nebo strom dorůstající do výšky až 6 m. Přirozený areál výskytu rakytníku je od pobřeží Západní Evropy, Skandinávie, přes Alpy, Apeniny, Karpaty a pokračuje do Malé Asie, na Kavkaz, pohoří Střední Asie a jižní Sibiře, Mongolska, Himaláje, Tibet až po Severočínskou hornatinu. zdroj.

Je nenáročný, roste v různých klimatických podmínkách, snese mrazy až do -45 °C. Má rád světlé polohy, ale snese i přechodně zastínění, nenáročný je i na vodu - zvládne mírný přísušek i nadbytek vláhy. V půdě snese také zasolení, upřednostňuje půdy písčité i drobně kamenité, zásadité i neutrální. Díky své nenáročnosti se používá často do výsadby do měst a kolem dálnic. Je to jedna z tzv. melioračních rostlin. Kvete od března do dubna. Plody zrají v září a vydrží na větvích až do zimy.


Sběr

Předmětem sběru je plod (nepravé peckovičky) - Fructus hippophae, někdy také listy a větve - Folium et stipites hippophae. Z rakytníku se využívá také olej - Oleum hippophae.

Plody se sbírají na počátku zrání od srpna do října, kdy mají červeno-oranžovou barvu a jsou tvrdé.


Obsahové látky

Plody rakytníku obsahují mastný olej (cca 4 - 13 %), cukry - sacharidy, jejichž obsah kolísá mezi 2 - 8,7 %, dále glukóza, fruktóza a sacharóza, organické kyseliny (cca 1 - 4 %; například kyselina jablečná, vinná, jantarová a šťavelová aj.), flavonoidy (kempferol, kvercetin, rutin atd.) - obsah v plodech asi 100 - 200 mg%, pektiny, tříslovinykarotenoidy, steroly, cholin, vysoké množství vitamínu C (100 - 400 mg), vitamíny skupiny B (B1. B2 a B6), folát, dále vitamíny A, D, E (tokoferol), F (s převahou kyseliny linolové a linolenové) a minerální látky, především železo, mangan, síra, bór, hliník, titan aj.

V listech najdeme flavonoidy, třísloviny, lykopen, kyselinu askorbovou (vitamín C) a fytoncidy. V kůře a větvích je obsažen alkaloid hippophein a 5-hydroxytryptamin (serotonin).


!!!Ve srovnání s jinými přírodními zdroji je vitamín C z rakytníku velmi odolný, nepodléhá tak rychle zkáze!!!


Využití

Flavonoidy obsažené v rakytníku vykazují antioxidační, protinádorovou a imunomodulační aktivitu*. Stimulují kostní dřeň k tvorbě erytrocytů a potlačují alergické reakce. Z alkaloidu hippopheinu vzniká biologicky aktivní amin serotonin, který má značné účinky antidepresivní a protinádorové. Šťáva z dutiny má baktericidní účinek, především proti stafylokokům způsobujícím břišní tyfus, dyzenterii a salmonelózu.

*imunomodulátor - je látka, která dokáže ovlivnit imunitní odpověď organismu.

Čerstvá šťáva z rakytníku se v Asii popíjí jako účinné dietetikum. Dále se užívá při rekonvalescenci a při snížené odolnosti organismu.

Rakytníkový olej je přírodní koncentrát vitamínů. Olej se využívá zevně na kůži poškozenou radiací, při popáleninách, omrzlinách, pomáhá při léčbě řady kožních onemocnění. Dále jej můžeme využít při zánětech ústní dutiny, při očních problémech - ulcerace rohovky a spojivky, při tachomu a očních komplikacích Basedowovy choroby - retinopatii. Vnitřně se olej užívá při žaludečních a dvanáctníkových vředech - tlumí bolesti a podporuje hojení, v gynekologii se užívá při vulvitidě, kolpitidě a zánětech adnex. Využívá se také při střevních zánětech a vředech ve formě klyzmatu. Rakytníkový olej nedráždí sliznice.

Ostatní části rakytníku léčí plicní, zažívací, jaterní a kloubní potíže, pomáhají hojit sliznice, rozpouštět hleny, regulovat krevní oběh. Rakytník působí jako celkové tonikum - pod vlivem rakytníku se zvyšuje odolnost organismu proti stresu a působí také jako detoxikační faktor při likvidaci vnějších vlivů (např. potrava), nebo při detoxikaci vnitřních vlivů, kdy pomáhá odbourávat škodlivé zplodiny látkové výměny - využití například při revmatických chorobách.

Drogu užívá nejčastěji ve formě oleje. Plody je nejlepší nasušit a pomlít a užívat ve formě prášku. Z listů, kůry a větviček připravujeme nálev. Využít můžeme také formu tinktury. Plody se častěji užívají samostatně a listy ve směsích.


Rakytníkový sirup dle Janči a Zentricha:

Potřebujeme 2,2 kg plodů rakytníku, pomeleme a získáme asi 1 l šťávy. Šťávu ohřejeme na 75 °C a za stálého míchání do ní postupně přimícháme asi 1,5 kg cukru. Pokud sirup nehoustne, můžeme přidat "petózu" - želírovací prostředek, dnes najdeme pod značkami Želírfix, Gelfix, Pektoge (1 čajová lžička). Zahuštění lze také provést delším varem. Sirup rozlejeme do lahví, lahve opatříme zátkou a tu namočíme do roztaveného parafínu.


Vedlejší účinky a kontraindikace

Nejsou známé žádné kontraindikace ani vedlejší účinky. U rakytníku není doporučené večerní užívání u citlivějších osob, protože může vyvolat tzv. falešnou nespavost - dotyčný se cítí nabuzeně, odpočatě a nemůže usnout. Rakytníkový olej lze neutralizovat užitím hořčíku nebo jedlé sody - je-li potřeba například při léčbě peptického vředu.

Upozorní ohledně užívání je hlavně v případě využití jako zdroje vitamínu A, které má svá rizika. Především u malých dětí by mohlo dojít k navození hypervitaminózy a k předávkování s řadou nepříznivých důsledků. K předávkování může dojít i při dlouhodobém podávání nízkých dávek.